Linderödskultingar!

IMG_5571

Linderödsuggorna Sonja och Rut har fått sammanlagt tolv små kultingar. Nu är de cirka tio dagar gamla och springer runt i sitt hägn på baksidan av ladugården. Riktigt söta…. Föräldrarna har genbanksintyg och vi är genbanksanslutna. Så till hösten kommer vi att sälja våra fina genbanksanslutna grisar. På Knapagården använder vi grisarna till att bereda markan där vi odlar. De äter också svinnmat. På så vis passar de bra in i kretsloppet på gården.

Killingar!

imageimage

Killingarna har redan blivit en månad. Det här året är de ovanligt tillgivna tycker vi. Tre getter och två bockar kommer bli till salu framåt sommaren. Bilder på var och en och mer detaljerad information kommer på hemsidan. Kontakta oss gärna om du är intresserad redan nu!

Mycket på gång trots snötäcket

image

 

Trots att snön ligger som ett vitt mjukt täcke över hela Knapagården så pågår odlingsförberedelserna för fullt. I odlingstunneln är varm och är snart redo för en första tidig utplantering av små plantor av bland annat Tatsoikål som klarar att växa även när inte dagarna är så långa och ljusa.

Getterna är dräktiga och killingarna tror vi kommer i slutet av februari. Det är spännande och fascinerande att känna killingarna sparka i magen på dem! Det här året kommer vi även att sälja några av killingarna då vi inte har plats för en fördubbling av getflocken ännu. Göingegetter är en lantras och de är fantastiskt trevliga. Våra getter är renrasiga och har stamtavla och genbanksintyg.

Den största nyheten på Knapagården i år är att vi kommer att öka odlingen i ett samarbete med Nybrukarna. www.nybrukarna.se Alla Knapagårdens grönsaker kommer att säljas genom Nybrukarna. Vi odlar främst till närområdet, till förskolan Bergslund, Tolgs lanthandel, Pannkakshuset och vi kommer också leverera ett antal grönsakslådor till prenumeranter.

Den utökade odlingsytan har markberedits med Linderödsgrisar under 2014. Deras jobb ger en lucker fin jord och de hjälper till att hålla undan kvickroten som är ett problem här. Förhoppningsvis kommer det bli griskultingar under året. Även de har genbanksintyg.

Det är så fint när allt är inbäddat i snö! Men med så mycket spännande på gång kan det inte hjälpas att jag längtar lite till att det blir vår så att allt kommer igång… I väntan hoppas jag att lyckas med varmbänken och få smaka på nyskördat snart!

Bästa tiden är nu

image_1   image_3   image_2

Att ha så mycket mat att skörda är väldigt lyxigt! I växthuset finns tomater, melon, gurka och annat att frossa i. Grönkålslandet hoppas jag ska räcka ända till nässlorna spirar igen… Nu planeras det också för vintern i odlingstunneln. Det ska vara möjligt att kunna skörda färskt sent på hösten och riktigt tidigt på våren med en polytunnel. Nu njuter vi bara av allt färskt som finn både där och på friland. – Samtidigt som jag också planerar för den viktiga förvaringen och förädlingen av det som ska vinterförvaras. Det verkar inte finnas någon riktigt lugn period på året om man vill odla mycket och effektivt och dessutom kunna njuta av egenodlat även när det inte växer ute längre. Men det är ett fantastiskt och tacksamt jobb när det ger så mycket mat!

Försäljning av dagsfärska grönsaker från gården

 

image

Försäljning av dagens skörd. Öppettiderna är varierande. Försöker ha öppet när vi är hemma och beroende av hur stort överskott det blir för dagen.

Bikol, musik och regnbåge

bild 1 bild-8

I tisdags tillverkade vi biokol här och brände keramik i elden samtidigt. Underbar akustisk musik av Palebow (Hanna Jeppsson och Simon Larsson). Vädret var växlande och gav en fin regnbåge.

http://odlingswebb.se/blog/2012/06/biokol-forbattrar-jorden-och-minskar-vaxthuseffekten/  Här kan man läsa lite om biokolets positiva effekter. Vi har lärt oss mycket om biokol och den här sortens tillverkning av Daniel som har den gården Hassla http://www.hassla.se

Vi tillverkade biokolen här genom att fylla ett 50 liters tomt rent oljefat med finfördelat torrt ris. Detta placeras uppochner i ett större fat. Det större fatet har några hål längst ner för dragets skull. Runt om det mindre fatet fyllde vi med mer torra kvistar och tidningspapper och tände eld. Inuti det mindre fatet sker förbränningen syrefritt och kolet bildas. Röken från processen på det här viset blir förhållandevis ren och kolet blir om man laddar det med näring en mycket bra jordförbättring.

Musik från Hanna och Simon förgyller alla sorters tillfällen. Tack till er! Och tack till alla som ville komma och lära om biokoltillverkning och lyssna på musiken.

 

Ostkaka på getmjölk

image

Miniostkakor gjord på vår egna getmjölk. Yummi!

 

Killingar!

Äntligen föddes killingarna. Det är första året som vi har getter och därmed första gången det var dags för killande. Vi har väntat och väntat…och så äntligen i helgen kom de! Alla tre födde inom mindre tid än ett dygn. Vi blev lite förvånade över att alla kom nästan samtidigt! Men nu har jag förstått att det inte är helt ovanligt att det blir så med getter.

Först fick Hedvig på lördag eftermiddagen 29/3. Maja födde sin tidigt på söndagmorgonen den 30/3 precis innan jag kom ut till dem på morgonen. Hedda fick sin killing vid lunchtid samma dag. Fina killingar! Hela söndagen var jag inne hos getterna och tittade på dem, var med dem, och allt verkade funka bra.

Men lyckan fick en vändning redan dagen efter. Heddas get blev olyckligt hårt ivägknuffad av Maja på måndag förmiddag . Något som måste träffat olyckligt illa just denna gång, för den lilla killingen var död senare samma dag. Någon annan anledning kan vi inte hitta då det var en frisk fin killing som åt bra. Den lilla killingen sörjs av oss alla i familjen. Det känns så tråkigt och onödigt.

Nu fick jag också en mjölkget tidigare än planerat av en lite tråkig anledning! Mycket mjölk ger hon och hon gillar att bli mjölkad. Den första mjölken har jag frusit att ha till nästa säsongs killande om det skulle behövas. Snart ska jag börja experimentera med att göra ost, ostkaka och kefir.

IMG_3318

Hedvigs och hennes killing. En getkilling. Redan lik sin mor, lite försiktig, gömmer sig gärna bakom mammas rygg.

IMG_3305

Maja och hennes killing. Även detta en getkilling. Denne lilla krabat visar redan kreativa tendenser. Klättrar och undersöker hur den skulle kunna ta sig ut… Lite som sin mor hon också.

IMG_3327

Hedda. Jag pysslar om henne lite extra nu när hon saknar sin killing…

IMG_3330

Mjölk från en dags mjölkning. Nästan två liter!

 

Dags att förkultivera!

image

 

Nu i februari blev det dags att förkultivera vissa av grönsakerna till årets odling. I första omgången blev det paprika, aubergine, kronärtskocka, purjolök, tomater av olika slag och en massa olika örter.  Saker som behöver tid på sig att bli färdiga och därför med fördel kan få börja växa tidigt på säsongen. Ser fram emot att se det växa i krukorna!

Vackert ljus över Knapagården i gråa November

IMG_5425