Bikol, musik och regnbåge

bild 1 bild-8

I tisdags tillverkade vi biokol här och brände keramik i elden samtidigt. Underbar akustisk musik av Palebow (Hanna Jeppsson och Simon Larsson). Vädret var växlande och gav en fin regnbåge.

http://odlingswebb.se/blog/2012/06/biokol-forbattrar-jorden-och-minskar-vaxthuseffekten/  Här kan man läsa lite om biokolets positiva effekter. Vi har lärt oss mycket om biokol och den här sortens tillverkning av Daniel som har den gården Hassla http://www.hassla.se

Vi tillverkade biokolen här genom att fylla ett 50 liters tomt rent oljefat med finfördelat torrt ris. Detta placeras uppochner i ett större fat. Det större fatet har några hål längst ner för dragets skull. Runt om det mindre fatet fyllde vi med mer torra kvistar och tidningspapper och tände eld. Inuti det mindre fatet sker förbränningen syrefritt och kolet bildas. Röken från processen på det här viset blir förhållandevis ren och kolet blir om man laddar det med näring en mycket bra jordförbättring.

Musik från Hanna och Simon förgyller alla sorters tillfällen. Tack till er! Och tack till alla som ville komma och lära om biokoltillverkning och lyssna på musiken.

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>