Killingar!

Äntligen föddes killingarna. Det är första året som vi har getter och därmed första gången det var dags för killande. Vi har väntat och väntat…och så äntligen i helgen kom de! Alla tre födde inom mindre tid än ett dygn. Vi blev lite förvånade över att alla kom nästan samtidigt! Men nu har jag förstått att det inte är helt ovanligt att det blir så med getter.

Först fick Hedvig på lördag eftermiddagen 29/3. Maja födde sin tidigt på söndagmorgonen den 30/3 precis innan jag kom ut till dem på morgonen. Hedda fick sin killing vid lunchtid samma dag. Fina killingar! Hela söndagen var jag inne hos getterna och tittade på dem, var med dem, och allt verkade funka bra.

Men lyckan fick en vändning redan dagen efter. Heddas get blev olyckligt hårt ivägknuffad av Maja på måndag förmiddag . Något som måste träffat olyckligt illa just denna gång, för den lilla killingen var död senare samma dag. Någon annan anledning kan vi inte hitta då det var en frisk fin killing som åt bra. Den lilla killingen sörjs av oss alla i familjen. Det känns så tråkigt och onödigt.

Nu fick jag också en mjölkget tidigare än planerat av en lite tråkig anledning! Mycket mjölk ger hon och hon gillar att bli mjölkad. Den första mjölken har jag frusit att ha till nästa säsongs killande om det skulle behövas. Snart ska jag börja experimentera med att göra ost, ostkaka och kefir.

IMG_3318

Hedvigs och hennes killing. En getkilling. Redan lik sin mor, lite försiktig, gömmer sig gärna bakom mammas rygg.

IMG_3305

Maja och hennes killing. Även detta en getkilling. Denne lilla krabat visar redan kreativa tendenser. Klättrar och undersöker hur den skulle kunna ta sig ut… Lite som sin mor hon också.

IMG_3327

Hedda. Jag pysslar om henne lite extra nu när hon saknar sin killing…

IMG_3330

Mjölk från en dags mjölkning. Nästan två liter!

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>